BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare

BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare
Publicat: 20/11/2023, 15:44
Actualizat: 21/11/2023, 19:16

Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să majoreze din nou dobânda de referință, în contextul în care perspectivele prea optimiste ale investitorilor ar putea submina politica monetară a instituției, afirmă Pierre Wunsch, guvernatorul Băncii centrale a Belgiei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

Piețele financiare au o perspectivă ”optimistă”, excluzând posibilitatea unor noi majorări ale dobânzii de referință în zona euro și așteptându-se la prima reducere în aprilie, declară Pierre Wunsch.

”Cred că piețele sunt relativ optimiste în acest moment și exclud posibilitatea acțiunilor suplimentare sau menținerea dobânzii de 4% mult timp. Este oare o problemă dacă toată lumea se așteaptă la o scădere a dobânzii? În acest caz, avem o politică monetară mai puțin restrictivă. Și nu sunt sigur că va fi o politică suficient de restrictivă. Prin urmare, crește riscul de a corecta politica în cealaltă direcție”, afirmă Pierre Wunsch, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

”Dacă vom ajunge la concluzia că inflația nu scade suficient de rapid, vom comunica acest lucru prin proiecții. Iar dacă piețele nu vor înțelege (…), va trebui să utilizăm instrumentele dobânzilor și să recurgem la majorări pentru a atinge obiectivul”, a subliniat Pierre Wunsch.

Președintele Băncii Naționale a Belgiei a semnalat însă că BCE probabil nu va modifica dobânda de referință în următoarele două sesiuni, în contextul ”recentelor surprize pozitive ale inflației”.

Banca Centrală Europeană (BCE) probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat, a afirmat vineri Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), refuzând să excludă posibilitatea unor noi majorări, deși mediile financiare se așteaptă la relaxarea politicii monetare în 2024, în contextul încetinirii activităților economice. ”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a declarat Joachim Nagel.

Mediile financiare se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda de referință în 2024, pentru a proteja economia zonei euro și a Uniunii Europene de încetinirea în mod substanțial al activităților economice.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat că actualul nivel al dobânzii de referință ar putea fi menținut ”câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației.

La rândul său, Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat recent că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. ”Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a afirmat Luis de Guindos.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Confruntări militare intense între armata israeliană și militanți Hezbollah / O bază din nordul Israelului a suferit daune semnificative

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale